Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάδελφοι-ισσες , εργαζόμενοι στα LIDL

Με αφορμή την αναστάτωση την οποία έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες  λόγω της αλλαγής της οποίας έχει γίνει στις αποδείξεις της μισθοδοσίας που λάβαμε στις 11 Ιουλίου (ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΙΟΥΝΙΟΥ) και της ανάλυσης την οποία περιέχουν έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
1. Την ευθύνη για την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας σύμφωνα με το νόμο την έχει το <<ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΕΡΟ>>  σωματείο στην επιχείρηση βάση ψηφισάντων  και όχι γενικά τα υπόλοιπα σωματεία τα οποία δραστηριοποιούνται στην εταιρεία. Συνεπώς αυτά που λέγονται και γράφονται τις τελευταίες μέρες περί ευθυνών των σωματείων και των συνδικαλιστών βαραίνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τα ΣΩΜΑΤΕΙΑ  και τους ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ που έχουν βάλει την υπογραφή τους σε αυτή την σύμβαση.
2. Το σωματείο μας ήδη από το 2015 έχει έτοιμο σχέδιο ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ το οποίο επικαιροποιεί   κάθε χρόνο ανάλογα με τις εξελίξεις, συλλογική σύμβασης εργασίας που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας, αλλά η εργοδοσία επικαλούμενη το αντεργατικό οπλοστάσιο το οποίο έχει στα χέρια της αρνείται οποιαδήποτε  συζήτηση για την υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας με το σωματείο μας έστω σε επίπεδο Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ.
Συνεπώς συνάδελφοι εμείς ποτέ δεν θα βάζαμε την υπογραφή μας σε μια τέτοια σύμβαση εργασίας την οποία έχουμε καταγγείλει  ήδη ως  “ ΑΝΕΠΑΡΚΗ,, με ανακοινώσεις μας (erglidl. blogspot. com) από το ΦΛΕΒΑΡΗ του 2024, σύμβαση η οποία δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τις απώλειες που έχουμε στο εισόδημα μας τα τελευταία χρόνια από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια.
3. Η εταιρεία μέχρι και τον ΦΛΕΒΑΡΗ του 2024 και μέχρι την υπογραφή της νέας Επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας υπολόγιζε το μισθό των εργαζομένων σύμφωνα με την τελευταία κλαδική σύμβαση εργασίας  στο εμπόριο που είχε υπογραφεί το 2012. Από τον ΜΑΡΤΗ  του 2024 υπολογίζει τον μισθό σύμφωνα με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας η οποία είναι μικρότερη μισθολογικά ακόμη και από τον κλαδικό μισθό του εμπορίου του 2012!!! , μεταφέροντας τη διαφορά ως <<ΟΙΚΙΟΘΕΛΗ ΠΑΡΟΧΗ>>.
Συνεπώς είναι εύλογες οι ανησυχίες των συναδέλφων όταν βλέπουν μείωση στο βασικό τους μισθό γιατί είναι αυτός που αποτελεί τη βάση για την οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση στον μισθό τους. Υπενθυμίζουμε δε στους συναδέλφους ότι οποιαδήποτε << ΟΙΚΙΟΘΕΛΗΣ ΠΑΡΟΧΗ>>  ή οποιοδήποτε <<ΕΦΑΠΑΞ ΠΟΣΟ>> δίνεται μπορεί να αναιρεθεί μελλοντικά από την εργοδοσία επικαλούμενοι διάφορους λόγους ( μείωση τζίρου, γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας κ.ο.κ.).

Συνάδελφοι-ισσες

Οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν  για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα του οργανωμένου αγώνα, της  ανυποχώρητης πάλης, της ενίσχυσης και μαζικοποίησης του σωματείου μας, της αλλαγής  των συσχετισμών στα υπόλοιπα σωματεία που δραστηριοποιούνται στην επιχείρηση μακριά από λογικές ανάθεσης  και παραγοντισμού  που μαζί με τους εργαζόμενους  θα μπούμε μπροστά για την διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας. 
 
 

ΤΟ Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου