Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάδελφοι-ισσες εργαζόμενοι-εργαζόμενες στα LIDL

Την Πέμπτη 15/2/18 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της εργοδοσίας LIDL με τους εργαζόμενους από τα καταστήματα της Ελευσίνας και των Μεγάρων, για την παρουσίαση της νέας σύμβασης που θα κληθούν να υπογράψουν οι εργαζόμενοι.
Στην συνάντηση παρευρέθηκαν οι εκπρόσωποι από τα σωματεία των εργαζομένων, το Επιχειρησιακό Σωματείο Ν. Αττικής, το Επιχειρησιακό Σωματείο εργαζομένων ΒΙ.ΠΕ Πατρών, το κλαδικό Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το κλαδικό Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, καθώς και εργαζόμενοι από άλλα καταστήματα της Αττικής.

Τι μας είπε η εργοδοσία LIDL:
Ότι η πορεία της εταιρίας είναι ανοδική και έχει κατακτήσει πολύ καλύτερη θέση στον ανταγωνισμό της με τις άλλες αλυσίδες SM τα τελευταία χρόνια. Ότι οι ανάγκες για προσαρμογή στον ανταγωνισμό πανευρωπαϊκά απαιτούν συμβάσεις που να «κουμπώνουν» καλύτερα στα νέα δεδομένα και με βάση το νομικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί  τα τελευταία χρόνια. Ότι το περιεχόμενο των συμβάσεων που είναι σε  ισχύ είναι «πεπαλαιωμένο» και πρέπει να «εκσυγχρονιστεί» για να εξυπηρετεί τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της εργοδοσίας. Ότι στόχος είναι να μην υπάρχουν «ανισότητες» ανάμεσα στους εργαζόμενους! Ότι αυτά είναι απαραίτητα για να είναι η επιχείρηση υγιής και θελκτική στους καταναλωτές.
Αυτό που ουσιαστικά μας λέει η εργοδοσία είναι ότι για να εξυπηρετηθεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα της, οι εργαζόμενοι πρέπει να γίνουμε πολυεργαλεία, να είμαστε διαθέσιμοι οπουδήποτε κάθε φορά μας χρειάζεται, να βάλουμε στην άκρη τις ανάγκες μας, μπροστά στις ανάγκες της επιχείρησης να αναπτύσσεται διαρκώς. Ανάπτυξη, που πέτυχε όλα αυτά τα χρόνια από την δική μας εξαντλητική δουλειά. Για την εργοδοσία τα δικαιώματα που συνολικά οι εργαζόμενοι έχουν κατακτήσει με σκληρούς αγώνες είναι «πεπαλαιωμένα», δηλαδή εμπόδιο στα σχέδια της. Καθόλου δεν μας πείθει η εργοδοσία όταν λέει ότι κανένα δικαίωμα μας δεν πρόκειται να θιγεί με την υπογραφή της νέας  σύμβασης.
Καμία απάντηση δεν πήραμε για τις «ανισότητες» ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους, για την διαφορά στους μισθούς, την ημιαπασχόληση.


Η απάντηση μας είναι ξεκάθαρη:

Απορρίπτουμε συνολικά αυτή την σύμβαση.
Αντίθετα προτάσσουμε τα αιτήματα μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά, 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου με σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, χωρίς κανένα διαχωρισμό σε παλιούς και νέους εργαζόμενους, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, μέτρα προστασίας της μητρότητας.Αυτό είναι το δικό μας «εκσυγχρονισμένο» περιεχόμενο για τις συλλογικές συμβάσεις.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να είναι σε ετοιμότητα, να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους, για να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε όχι μόνο πως θα βάλουμε φρένο στην επίθεση της εργοδοσίας, αλλά πώς θα παλέψουμε για συλλογικές συμβάσεις με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες.

ΤΟ Δ.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου